Gramschap 9

juni 1980

 

Bijlages:    een single met de nummers Zie Ze Staan en Geile Lul*
                
een poster "Eerst komt het vreten, dan komt de moraal"

 

* Beide nummers zijn te vinden op de Gramschap dubbel-CD


OMSLAG:

  Omslag Gramschap 9

POSTER:

poster gr9


SONGTEKST:

songtekst gr9


VOORKANT HOES:


HOES
Tekening Eric Krabbenbosch


TEKST BINNENKANT HOES:

ZIE ZE STAAN, DE HOGE HEREN     

Amsterdam politiestad. In hun angst hebben de hoge heren 10.000 ordebewaarders opgeroepen om hen te beschermen. Een groot deel daarvan blijkt zich helaas uitstekend thuis te voelen in de rol van willoos werktuig van de weerzinwekkende Wiegel. Volledig in hun element houden ze auto's aan, doorzoeken woningen (als het even kan met getrokken pistool), kontroleren ausweisen en bespioneren iedereen wekenlang vanuit lawaaiige helikopters. Het feest is begonnen.

Twintig jaar lang heeft de politie prakties ongestoord kunnen inslaan op demonstranten die maar al te vaak zelfs niet wegliepen maar weerloos op de grond zaten. Het heeft de ordetroepen er nooit van weerhouden om mensen genadeloos te mishandelen. Het heeft de hoge heren er nooit van weerhouden hun legertjes uit te breiden en zwaarder te bewapenen. Maar zodra hun tegenstanders OOK een helm opzetten, OOK een stok pakken en tegenover zenuwgas, pantserwagens, tanks en helikopters stenen stellen gaat er een geloei van verontwaardiging op.

Natuurlijk is de ME slechts een werktuig, gehuurd door de hoge heren om de risico's te dragen die aan hun beslissingen vastzitten. Maar laat niemand zich vergissen wie daar gaat staan in ME-uniform staat daar namens die hoge heren. Hij verklaart zich bereid om in hun naam, voor hun doeleinden, mensen te mishandelen, dan zal hij ook bereid moeten zijn de stenen in ontvangst te nemen die voor de hoge heren bedoeld zijn.

Geen medelijden dus met de ME.

Maar hoe terecht het ook kan zijn om stenen naar de politie te gooien, vergeet één ding niet:

het is beter stenen te gooien naar degenen voor wie ze bedoeld zijn.

Tekening André van der Linden


wisselstroom
Tekening André van der Lindenverzet
Tekening Luc Willem


Home