Gramschap
34 verscheen in september 1982

Als bijlage had het een boekje DESTROY FASCISM

omsl
p2


                     
slijmslaap
Reden genoeg voor gramschap. Verkiezingen op komst , dus de wereld is teruggebracht tot een zestal heren die de media bevolken, voortdurend met hun koppen en konten draaiend om zo goed mogelijk in beeld te komen terwijl ze ons vertellen dat ze het beste met ons voorhebben.
Een eigenschap die kennelijk onontbeerlijk is voor de ‘leiders’ van deze tijd: een volledig gebrek aan realiteitsbesef. De griezelige, komisch bedoelde, marionet van Agt is nog niks
vergeleken bij psychopaten als Begin en Reagan. De een probeert zo snel mogelijk een volk uit te roeien en werpt zich vervolgens stampvoetend als slachtoffer op als niet ieder-een op zijn knieën valt van bewondering voor zoveel moordlust. De ander presenteert vol trots een nieuw recept voor onze vernietiging, nieuw nu nog beter en komt meteen ook maar met de rekening: de amerikanen moeten wel vooruit betalen, voor niets gaat weliswaar de zon op, maar met atoombommen zit dat anders, die kosten centen en dat gaat niet op krediet.
Wij betalen ook mee. De heren die nu dagelijks ons tv-scherm bevuilen, vissend naar stemmen, hebben kans gezien ons de afgelopen jaren heel wat armer te maken. Dat is niet de schuld van de werkenden met hun ‘hoge lonen’, want die krijgen al jaren steeds minder betaald terwijl de productiviteit stijgt, met als resultaat dus dat de loonkosten da1en. Het is ook niet de schuld van het enorme aantal inactieven waar we plotseling mee zouden zitten, want dat zijn er (al zijn ze anders gegroepeerd) in verhouding niet meer dan het er tien, twintig of honderdvijftig jaar geleden waren (in 1817 werd één op de zeven inwoners van Nederland door het Koninkrijk onderhouden en gesteund). Nee, het zijn de politieke ‘kamer’heren die de centen zoekmaken, met hun zogenaamde ‘beleid’. Het zijn de bedriegers die over miljardenwinsten ‘gentlemens agreements’ sluiten met multinationale directeuren en dan vervolgens diezelfde directeuren uitnodigen om via commissies en rapporten het beleid tedicteren, de strebers die naar de USA vliegen om daar hun orders in ontvangst te nemen - een goede baan straks bij NATO of monetair fonds plus, zo nodig, een gereserveerde plaats in een van de betere schuilkelders zijn ge-noeg om hen aan te werven als loopjongens bij het plaatsen van raketten, de gluiperige gladjanuskoppen die in woede ontsteken als hun ‘progressief christendom’ niet meer serieus genomen wordt na jaren van gedraai en gelieg. Het zijn niet de surinamers, de turken, de steuntrekkers of de junks die ons arm maken maar het ongrijpbare tuig in zijn schijnwereld van maatpakken en lijfwachten. Zij zijn het die ons beroven en ons leven bedreigen.
Dat kruipt en glibbert allemaal onze huizen binnen, snaait het eten van tafel en de kleren van ons lijf, haalt de kasten leeg, draait de kachel uit en slijmt dan weer terug achter de veilige glazen wand van het tv-scherm of verstopt zich in het oerwoud van nietszeg-gende letters in de ‘progressieve’  katholieke CDA Volkskrant of de ‘liberale’ fascistoïde NRC.
In de rug gedekt door Telegraaf en Tros konkelen ze verder en verder weg van de realiteit. Geen wonder dat sommige mensen denken dat je ze met een harde knal wellicht op de werkelijkheid kan attenderen. Vergeefse hoop. Hun slijm smoort de knal, zodat er alleen de echo’s van gebroken ruiten overblijven, begeleid door een verontwaardigd gemompel van verstoorde dromers.
De droomwereld van de westerse cultuur loopt op zijn eind. De piramides zijn gebouwd, de torens reiken tot aan de maan en in modderbaden sluimeren de bewoners vredig wachtend op de volgende ijstijd.
Het kapitalisme in zijn laatste wereldwijde fase, wanhopig wentelend, hapt vraatzuchtig naar zijn eigen staart. Waarschijnlijk zal het zichzelf opeten: iedere paradox is mogelijk dankzij de totale vernietiging. Het is een fascinerend gezicht, dat wel. En gramschap is een manier om wakker te blijven en je ogen open te houden.


tao
Tekening Eric Krabbenbosch


rva
Tekening Jan Bruens

gedicht
Tekst Luc Willem


cs
Klik op de afbeelding om hem te vergroten

achterkant
Tekening Luc Willem

Voor de bijlage  DESTROY FASCISM  klik hier.
Home