De bijlage 1980 Gent Goddomme van Gramschap 11 (september 1980) bevatte een uitgebreid fotoverslag van een bezoek van enkele Gramschapmedewerkers aan de 'beluiken' in Gent. Armoedestraten uit een andere eeuw waar de (meest Turkse) gastarbeiders waren ondergebracht die in de Gentse fabrieken werkten.
Ze woonden met hun  gezinnen in schokkende omstandigheden.
Net als andere Belgische steden hing Gent trouwens in die tijd vol met bordjes "Interdit aux étrangers". De kans dat er iemand in België zich druk zou maken over de omstandigheden waarin de arbeiders leefden was dus niet erg groot.
De verbijsterende foto's waren voorzien van korte gedichten als enige uitleg. De samenstellers vonden dat voldoende.Overigens had de drukker -een beginnend bedrijfje dat bereid was zijn nek uit te steken door Gramschap te drukken met als enige opbrengst de gelegenheid om te oefenen op verschillende soorten drukwerk- gedreven door technische overwegingen (foto's gelijktrekken in contrast etc. was geen makkelijke opgave in die tijd en film en drukplaten waren duur) de pagina's door elkaar gegooid, waardoor de volgorde van foto's en teksten anders werd dan bedoeld. Geen hond die het merkte natuurlijk, behalve de samenstellers.We konden de verleiding niet weerstaan dat op deze site toch maar, voor zover mogelijk, te corrigeren.

Door op de afbeeldingen te klikken kan je een grotere versie zien.             1


             2


             3


             4


             5


             6


             7


             9


             10


             11


             12


             13


             14


             15


              16


Home